poniedziałek, 17 lutego 2014

Chili con carne


Chili con carne to tradycyjna potrawa z kuchni meksykańskiej. W dosłownym tłumaczeniu oznacza "chili z mięsem".  Poniżej umieszczam przepis na moją wersję powyższego dania.  Polecam podawać z białym ryżem bądź kromką chleba.


Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1/2 sztuki czerwonej papryki
2 małe cebulki
1 ząbek czosnku
1 puszka fasolki czerwonej
1/2 puszki kukurydzy
1 puszka pomidorów krojonych
2-3 łyżki  sosu pomidorowego (bądź koncentratu)
sól, pieprz
suszona bazylia
papryka ostra


Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek pokroić w bardzo małą kostkę. Rozgrzać garnek z odrobiną oleju i najpierw przesmażyć cebulę, gdy będzie lekko szklista dodać czosnek. W międzyczasie paprykę umyć i pokroić w kostkę. Dodać do warzyw i chwilę smażyć.





Następnie do przygotowanych warzyw dodać mięso i tak długo smażyć, aż zmieni kolor (na szary).


Do przesmażonego mięsa dodać odcedzoną kukurydzę i fasolkę. Na końcu dodać pomidory i przyprawy (sól, pieprz). Gotować, na małym ogniu, aż wszystko będzie miękkie. Pod sam koniec przyprawić suszoną bazylią.


Drukuj przepis