wtorek, 25 lutego 2014

Sajgonki z mięsem wieprzowym i warzywami


Pyszne, chrupiące sajgonki z mięsem wieprzowym i warzywami.
Idealne jako przekąska dla dwojga. Wbrew pozorom przygotowanie sajgonek nie jest czasochłonne! 



Składniki dla 2 osób:

8 sztuk papieru ryżowego
200 g mięsa mielonego wieprzowego (najlepiej z szynki)
1 cebula
1 mała marchewka
4 liście kapusty pekińskiej
25 g suszonych grzybów mun
sól, pieprz
sos sojowy
olej do smażenia
sos słodko-kwaśny do namaczania


1. Kapustę umyć, osuszyć i pokroić w cienkie słupki. Marchewkę i cebule obrać, a także zetrzeć na tarce o średnich oczkach.


2. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć starte warzywa. Gdy lekko zmienią kolor, dodać mięso wieprzowe. Smażyć, tak długo aż mięso mielone zmieni kolor na szary. Do przesmażonych składników dodać posiekane grzyby mun i kapustę pekińską. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Przygotowany farsz ostudzić. 





3. Papier ryżowy namaczać w ciepłej wodzie przez około 15 sekund. Namoczony papier stanie się lekko śliski i prawie przezroczysty. Należy uważać, aby go nie rozerwać. Zamoczony papier przełożyć na duży talerz, a na środek umieścić przygotowany farsz. Następnie papier ryżowy zawinąć, tj. najpierw dół do góry, później boki i delikatnie zwinąć w rulonik. 



4. Smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Przesmażone sajgonki ułożyć na papierze (aby ociekły z tłuszczu). Podawać gorące z ulubionym sosem.


Drukuj przepis