Pyszne, miękkie pulpeciki wieprzowe w aromatycznym pomidorowym sosie. Do tego dania polecam użyć mięso z szynki, ponieważ jest chude i dzięki temu pulpeciki będą delikatne, rozpływające się w ustach.
Składniki:
1/2 kg mięsa wieprzowego (z szynki)
2 małe cebule
1 ząbek czosnku
odrobina prażonej cebulki (jeżeli nie macie to można to pominąć)
1 czerstwa bułka pszenna
1 jajko
sól, pieprz
mąka do obtaczania
olej
sos:
50 ml mleka
50 ml śmietany 30%
1 mały koncentrat pomidorowy
1,5-2 szklanki wody
1. Czerstwą bułkę zalać gorącą wodą. W międzyczasie mięso umyć i zmielić w maszynce na średnich oczkach. Gdy bułka napęcznieje, odsączyć z niej wodę i dodać ją do mielonego mięsa. Przygotowaną masę przyprawić solą, pieprzem i prażoną cebulką. Następnie dodać posiekany ząbek czosnku. Wbić 1 jajko i wszystkie składniki ze sobą połączyć.
2. Z przygotowanej masy formować kulki wielkości piłek pingpongowych. Każdą kulkę obtoczyć w mące. Przygotowane kuleczki schłodzić w lodówce (co najmniej 30 minut).
3. Cebulę obrać i posiekać na drobna kostkę (lub zmielić za pomocą blendera).
4. W garnku rozgrzać odrobinę oleju, następnie przesmażyć posiekaną cebulkę. Gdy lekko zmieni kolor do garnka wlać wodę i dodać koncentrat pomidorowy.
5. Gdy sos zacznie wrzeć, pojedynczo wkładać przygotowane kulki wieprzowe. Gotować na małym ogniu. Gdy mięso zmieni kolor, do garnka wlać rozmieszane mleko i śmietanę 30%. Gotować jeszcze parę minut. Posmakować i ewentualnie doprawić.
6. Podawać z ziemniakami, makaronem bądź ryżem.
Apetyczne, zrobię to jutro na obiad :)
OdpowiedzUsuń