poniedziałek, 24 lutego 2014

Chocohotopots - gorące czekoladowe ciasto


Chocohotopots to czekoladowy deser na ciepło, którego przygotowanie zajmie nam mniej niż 30 minut. Odsyłam Was do filmiku Nigelli Lawson na chocopots, gdzie możecie zobaczyć oryginalną recepturę na powyższy deser.


Składniki na 2 porcje:

70 g masła
70 g gorzkiej czekolady
60 g cukru pudru
1 jajko
1 łyżka mąki pszennej


1. W rondelku rozpuścić masło, następnie dodać połamaną czekoladę i wszystko ze sobą wymieszać, aż powstanie jednolita, gładka masa. Ostudzić.


2. Do wysokiego naczynia wbić jajko, wsypać cukier puder i za pomocą miksera wszystko ze sobą połączyć. Następnie wlać przygotowaną masę z rondelka i łyżkę mąki. Ponownie wszystkie składniki połączyć ze sobą.



3. Każdą foremkę wysmarować masłem. Następnie dodać przygotowane ciasto. Piec około 12-14 minut w 200°C. Po upieczeniu od razu podawać.

Chocohotopons przed upieczeniem




Drukuj przepis