sobota, 15 lutego 2014

Roladki drobiowe ze szpinakiem


Piersi to jak dla mnie najsmaczniejsze kawałki mięsa z kurczaka. Zdaję sobie sprawę, że dla co niektórych są suche i niesmaczne.  Dzisiaj, zapraszam Was na soczyste roladki drobiowe ze szpinakiem. Idealne dla osób, które dbają o swoją sylwetkę.

Składniki:

1 kg pojedynczych piersi z kurczaka
150 g szpinaku
1 ząbek czosnku
starty ser żółty (wg uznania)
sól, pieprz
folia do pieczenia


1. Piersi umyć, osuszyć, lekko nakroić i uformować tzw. serce. Mięso rozbić za pomocą tłuczka (najlepiej wyłożyć folią, aby nie zdeformować piersi z kurczaka) i przyprawić z jednej strony solą i pieprzem.



2. Do garnka dodać szpinak, wlać odrobinę wodę i przyprawić solą/pieprzem. W międzyczasie ząbek czosnku obrać i drobno posiekać. Do gotującego się szpinaku dodać posiekany czosnek i gotować, aż woda się zredukuje.



3. Rozbite piersi kurczaka położyć na folii do pieczenia, następnie rozsmarować na nich przestudzony szpinak (najlepiej nakładać nie za dużo szpinaku, aby podczas zwijania nie wypłynął) i posypać odrobiną startego żółtego sera. Piersi zwijać dosyć ciasno, przy okazji formułując zgrabne roladki (pamiętać o tym, aby końcówki folii zawiązać bądź bardzo mocno zawinąć, aby piersi nie straciły pożądanego kształtu).





4. Do naczynia żaroodpornego włożyć przygotowane roladki, zalać odrobiną wody, przykryć je i piec w piekarniku (około 30 minut w 180C).




Drukuj przepis