środa, 8 lutego 2017

Leniwe pierogi (z samego sera)


Dzisiaj przepis na wegetariański i idealny pomysł na piątkowy obiad - leniwe pierogi polane podrumienioną na maśle bułką tartą i posypane cukrem ♥ Już kiedyś wspominałam, że leniwe pierogi to najsmaczniejsze danie mojego dzieciństwa. Ach... jeżeli lubicie mączne produkty (tj. kluski, knedle itp.) to musicie je przygotować.  Ponadto leniwe pierogi są świetne do odgrzewania (na patelni wraz z dodatkiem rozpuszczonego masła i zrumienionej bułki tartej). 




Składniki na 3-4 porcje:
0,5 kg twarogu
3 jajka
około 1,5 szklanki mąki pszennej + dodatkowo mąka do posypania blatu
szczypta soli
1 łyżka masła

do polania
bułka tarta
masło

cukier do smaku


Twaróg zmielić na drobnych oczkach. Białka oddzielić od żółtek. Do białek wsypać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z łyżką masła. Następnie do żółtek dodać zmielony twaróg i mąkę. Całość ze sobą wymieszać. Na sam koniec dodać ubite białka. Składniki delikatnie połączyć ze sobą. Blat posypać mąką. Ciasto podzielić na 4 części. Jeśli ciasto zbyt mocno klei się do rąk to posypać odrobiną mąki i ponownie wyrobić. Z każdej części ciasta uformować wałek, lekko spłaszczyć. Za pomocą noża wykroić ukośne kawałki. Do garnka wlać wodę, posolić ją. Gdy zacznie wrzeć to dodać pokrojone leniwe pierogi. Gotować 1 minutę od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody! Ugotowane pierogi od razu wyjąć, odcedzić i przełożyć na talerz. Na małej patelni rozpuścić masło i dodać odrobinę bułki tartej. Gdy bułka lekko się zarumieni to polać nią leniwe pierogi. Przed podaniem całość posypać cukrem do smaku. 





Drukuj przepis