piątek, 10 lutego 2017

Kokosowy snikers - jaglane ciasto na zimno


Jeżeli jesteście na diecie i nie jecie słodyczy (tak, tak to moje postanowienie noworoczne), a macie ochotę na coś słodkiego - to zachęcam do przygotowania kokosowego snikersa, czyli ciasta na zimno przygotowanego na bazie spodu z daktyli, kaszy jaglanej, musu kokosowego i masła orzechowego. Ciasto jest naprawdę pyszne - nie za słodkie, z lekko chrupiącym spodem, warstwą kokosową i polewą przygotowaną na bazie masła orzechowego, mleczka kokosowego i oleju kokosowego. Najlepiej smakuje podane prosto z lodówki :)



Składniki na tortownicę o średnicy 18 cm:

spód
50 g daktyli
1 szklanka wiórek kokosowych (80 g)
1 łyżeczka gorzkiego kakao
2 płaskie łyżeczki oleju kokosowego

masa kokosowa
około 2/3 szklanki kaszy jaglanej (125 g)
1,5 szklanki wody
0,5 szklanki mleka, np. roślinnego lub krowiego*
50 g musu kokosowego
2-3 łyżki cukru, np. ksylitolu 
1 łyżeczka oleju kokosowego
sok z 1/4 cytryny
szczypta soli

polewa orzechowa
80 g mleczka kokosowego
2 łyżki masła orzechowego
2 łyżeczki cukru, np. ksylitolu


Na samym początku przygotować spód daktylowy: daktyle zalać 2 szklankami wrzącej wody. Odstawić na kilkanaście minut. Następnie odcedzić i zmielić w kielichu blendera. Jeśli nie będziecie mogli zmielić daktyli to dolejcie 1-2 łyżki wody z namoczonych daktyli. Na sam koniec należy dodać olej kokosowy, wiórki kokosowe i gorzkie kakao. Całość ze sobą zmiksować. Przygotowaną masę wyłożyć na spód tortownicy. Bardzo mocno ubić, aby spód się nie kruszył! 

Następnie przygotować mus kokosowy: kaszę jaglaną dwa razy przepłukać, odcedzić. Do garnka wlać wodę, zagotować, następnie wsypać kaszę i dodać szczyptę soli. Gotować pod przykryciem (na małym ogniu, co jakiś czas mieszając). Gdy kasza wchłonie wodę to wlać mleko. Masę przemieszać, garnek przykryć pokrywką i pozostawić do ostygnięcia. Schłodzoną(!) kaszę jaglaną zblendować wraz z dodatkiem musu kokosowego i oleju kokosowego. Na sam koniec wlać sok z cytryny i dodać ksylitol. Całość ponownie ze sobą zmiksować. Musi powstać jednolita, kremowa masa. Przygotowany krem przelać na daktylowy spód. Wstawić do lodówki. 

Na sam koniec przygotować polewę orzechową: w małym rondelku podgrzać mleczko kokosowego i masło orzechowe. Na sam koniec dodać ksylitol. Całość wymieszać, aż do rozpuszczenia składników. Przygotowaną polewę rozsmarować na kokosowej warstwie**. Ciasto wstawić do lodówki. Kroić 24 godziny po przygotowaniu (ciasto musi bardzo mocno się schłodzić!). Przed podaniem posypać wiórkami kokosowymi. 

**Uwaga: ciepła polewa orzechowa lekko się rozwarstwia (tzn. wytrąca się tłuszcz z orzechów), ale w ogóle się tym nie przejmujcie, ponieważ po schłodzeniu - utworzy się jednolita warstwa :)






Pomysł na przepis STĄD