poniedziałek, 13 lutego 2017

Sałatka z zieloną soczewicą i serem gorgonzola


Dzisiaj pomysł na sycącą i bardzo smaczną sałatkę przygotowaną na bazie zielonej soczewicy, pomidorów, czerwonej cebuli i dużej ilości posiekanej, zielonej pietruszki oraz szczypiorku. Do sałatki warto dodać ser typu gorgonzola, aby danie zyskało na wyrazistości :)



Składniki na 4 porcje:
1 szklanka zielonej soczewicy (około 180 g)
2 szklanki wrzącej wody
2 małe pomidory
1/2 czerwonej cebuli
1/2 pęczka zielonej pietruszki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1 ząbek czosnku
około 80-100 g sera gorgonzola (z niebieską pleśnią)
2 łyżki oleju, np. pikantnego
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz


Soczewicę zalać zimną wodą i odstawić na co najmniej 30 minut. Po upływie czasu odcedzić, wsypać do garnka, zalać 2 szklankami wrzącej wody i całość posolić. Gotować pod przykryciem, aż do wyparowania płynu. Następnie garnek zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia. W międzyczasie cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka, zalać octem, olejem i posolić. Wymieszać. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pietruszkę i szczypiorek drobno posiekać. Czosnek bardzo drobno pokroić (ewentualnie posolić i za pomocą noża rozgnieść). Ser pokroić w kostkę. Wszystkie składniki sałatki wymieszać ze sobą. Na sam koniec przyprawić solą oraz pieprzem. 





Pomysł na przepis STĄD

Drukuj przepis