wtorek, 14 lutego 2017

Kawowy pudding chia z bananem i masłem orzechowym


Jeżeli lubicie słodkości i chcecie sprawić radość swojej drugiej połówce (która nie je słodyczy, a ma ochotę na coś słodkiego :) ) to zachęcam do przygotowania deseru na zimno - kawowego puddingu z nasionami chia wraz z dodatkiem musu bananowego, masła orzechowego i podprażonych wiórek kokosowych. Pyszne połączenie składników! Poniższy deser należy przygotować kilka godzin przed podaniem (nasiona chia muszą napęcznieć i wchłonąć napar z kawy i gorzkiego kakao). Polecam ♥



Składniki na 3 duże porcje:
około 400-450 ml wrzącej wody
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki gorzkiego kakao
4-5 łyżeczek ksylitolu (wg smaku)
5 płaskich łyżek nasion chia
1 duży, dojrzały banan
trochę soku z cytryny
3 łyżki wiórek kokosowych
2-3 łyżki masła orzechowego


Na samym początku kawę rozpuścić we wrzącej wodzie. Lekko ostudzić. Dodać nasiona chia i gorzkie kakao. Całość dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Masę co jakiś czas przemieszać, aby nasiona chia równo napęczniały. Banana obrać ze skórki i zmiksować za pomocą blendera. Na sam koniec skropić sokiem z cytryny. Do pucharków/literatek nałożyć mus bananowy, następnie masło orzechowe, pudding z chia oraz podprażone na suchej patelni wiórki kokosowe. Całość wstawić do lodówki i mocno schłodzić. Podawać od razu po wyjęciu z lodówki. 






Drukuj przepis