wtorek, 28 lutego 2017

Chleb "zdrówko" - bez wyrabiania


Jeżeli uważacie, że pieczenie chleba jest zbyt trudne to od dziś zmienicie zdanie :) Chleb "zdrówko" to pomysł na drożdżowy wypiek, który przygotujecie z łatwo dostępnych składników, a ponadto ciasta w ogóle nie będziecie musieli wyrabiać. Chleb z poniższego przepisu ma idealnie chrupiącą skórkę, a środek pieczywa jest miękki i lekko wilgotny. Przepis na to pieczywo dostałam od koleżanki z pracy :) Szczerze polecam wypróbować poniższy przepis!


Składniki na 2 chleby*:
3 i 1/3 szklanki mąki pszennej (500 g)
2 szklanki letniej wody 
1/4 kostki świeżych drożdży (25 g)
4 łyżki płatków owsianych (45 g)
4 łyżki ziaren słonecznika (50 g)
5 łyżek siemienia lnianego (50 g)
1 łyżka zwykłego cukru
1 łyżeczka soli

*chleby przygotowałam w dwóch podłużnych foremkach (o średniej długości)


Drożdże pokruszyć do miseczki i zasypać je cukrem. Całość rozetrzeć, aż do rozpuszczenia drożdży. Pozostałe sypkie składniki wsypać do miski. Następnie wlać letnią wodę i drożdże z cukrem. Za pomocą robota kuchennego lub łyżki wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Miskę przykryć czystym ręcznikiem i odstawić na niecałą godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto drożdżowe wyraźnie podrośnie to przełożyć je do formy do pieczenia (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia). Piec około 50 minut w 180ºC (do zarumienienia chleba). Upieczony chleb wyjąć z formy i przełożyć na kratkę. Kroić po wystudzeniu.


Od prawej: sypkie składniki; dodane mokre składniki; ciasto po wyrośnięciu




Drukuj przepis