Smażony ser to idealna pasta do pieczywa. Łatwa do przyrządzenia i bardzo smaczna. Aby przygotować domowy ser smażony będziecie potrzebować tylko 3 składników: twarogu, szczyptę soli i sodę oczyszczoną. Wystarczy twaróg rozkruszyć, zasypać odrobiną soli i sody oczyszczonej, a następnie "usmażyć" na patelni. Do smażonego sera możecie wykorzystać suchy twaróg lub taki, którego termin przydatności zbliża się "wielkimi" krokami :)
Składniki:
0,5 kg twarogu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
Za pomocą widelca rozkruszyć twaróg, następnie wsypać sól i sodę oczyszczoną. Całość wymieszać. Przygotowany twaróg pozostawić w ciepłym miejscu, aż do lekkiego rozpuszczenia i zmiany koloru (potrwa to kilka godzin). Następnie twaróg przesypać na patelnię (z grubym dnem). Całość smażyć dosłownie 1-2 minuty, na średnim ogniu, cały czas mieszając. Twaróg musi całkowicie się rozpuścić. Nie może być żadnych grudek! Gotowy smażony ser od razu przelać do innych pojemników. Przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz