środa, 15 marca 2017

Leczo z dynią hokkaido


Jeżeli uwielbiacie leczo to poniższa wersja skradnie wasze serca! Leczo z dynią jest bardzo sycące, wyraziste (zasługa przypraw) i smaczne. Mało kto zorientuje się, że w daniu znajduje się dynia. Ponadto świetnie smakuje podane ze świeżym pieczywem. Gorące leczo możecie przelać do słoików, zakręcić pokrywki i przechowywać w chłodnym miejscu. 



Składniki na 4 porcje:
dynia hokkaido (co najmniej 0,5 kg obranej i pozbawionej miąższu)
4 papryki w różnych kolorach
1 puszka pomidorów + 1 szklanka wody
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 cebule
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
3-4 liście laurowe
kilka kulek ziela angielskiego
papryka wędzona
papryka ostra
papryka słodka
olej


Cebulę i czosnek obrać oraz drobno pokroić. Papryki umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Dynię obrać ze skórki, wyjąć miąższ i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać odrobinę oleju. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć na średnim ogniu, aż do zeszklenia. Następnie dodać pokrojone papryki. Chwilę smażyć. Gdy papryka lekko zmięknie to dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, wlać 1 szklankę wody i wsypać przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe i paprykę: ostrą, słodką oraz wędzoną). Całość wymieszać. Na sam koniec dodać pokrojoną dynię i całość dusić pod przykryciem, aż do miękkości dyni. Gotowe leczo posmakować i ewentualnie mocniej doprawić (uważajcie z ostrą i wędzoną papryką!). Świetnie smakuje podane na drugi dzień. 





Przepis STĄD

Drukuj przepis