czwartek, 9 marca 2017

Pilaw z kaszą bulgur


Pilaw z kaszą bulgur, mięsem mielonym, porem oraz marchewką to pomysł na szybki do przygotowania, jednogarnkowy i bardzo smaczny obiad. Warto dodać, że bulgur jest to rodzaj kaszy z ziaren pszenicy, która zawiera dość dużo błonnika, witaminy z grupy B oraz niezbędne minerały. Zachęcam do przygotowania :)



Składniki na 4 porcje:
0,5 kg mięsa mielonego, np. z indyka
3/4 szklanki suchej kaszy bulgur (135 g)
1,5 szklanki wody
1 marchewka
1 por (biała część)
kilka pieczarek
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 cebula
olej
sól, pieprz
słodka papryka 
pieprz cayenne

do dekoracji
posiekana zielona pietruszka


Na samym początku cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pora umyć i pokroić w talarki. Na dno patelni wok wlać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulkę. Gdy lekko się zeszkli to dodać pora i marchewkę. Całość smażyć na średnim ogniu, aż do miękkości warzyw. Następnie dodać surowe mięso mielone i wszystko przyprawić solą, pieprzem, pieprzem cayenne i ostrą papryką. Smażyć, aż do zmiany koloru mięsa (co jakiś czas mieszając). Na sam koniec dodać koncentrat pomidorowy, wsypać opłukaną kaszę bulgur, dodać pokrojone pieczarki oraz wlać wodę. Patelnię przykryć pokrywką i całość dusić około 20 minut.  Co jakiś czas, wszystkie składniki delikatnie wymieszać ze sobą. Ewentualnie całość mocniej doprawić. Po upływie czasu, patelnię wok zdjąć z ognia i danie pozostawić jeszcze pod przykryciem na około 5-10 minut (kasza musi wchłonąć całą zalewę). Przed podaniem posypać posiekaną, zieloną pietruszką. 




Drukuj przepis