sobota, 11 marca 2017

Krem porowo-ziemniaczany


Dzisiaj przepis na sycącą zupę-krem przygotowaną z porów i ziemniaków. Wiem, że poniższy krem być może swoim kolorem nie zachęca do jedzenia, ale w smaku jest niesamowicie pyszny! Zupę-krem przed podaniem możecie udekorować odrobiną słodkiej śmietany i podać z grzankami. Zachęcam do przygotowania :)


Składniki na 4 porcje:
3 średniej wielkości pory
5 średniej wielkości ziemniaków (waga po obraniu - około 0,4 kg)
1 cebula
2 łyżeczki domowej wegety*
1 l wody*
2 łyżki masła
sól, pieprz

do podania
 słodka śmietana

*wodę możecie zastąpić wywarem warzywnym - jeśli tak zrobicie to pomińcie dodawanie domowej wegety


Cebulę obrać i drobno posiekać. Pory umyć, oczyścić z zewnętrznych liści i pokroić w talarki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło. Następnie dodać cebulę i pory. Całość chwilę ze sobą przesmażyć. Gdy warzywa zaczną się lekko szklić to wsypać surowe ziemniaki. Smażyć jeszcze 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Na sam koniec wlać wodę, dodać domową wegetę i całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować na średnim ogniu, aż do miękkości ziemniaków (około 15 minut). Gotową zupę zmiksować za pomocą blendera. Zupę-krem posmakować i ewentualnie doprawić. Przygotowaną zupę przelać do talerzy i polać odrobiną słodkiej śmietany oraz podać z grzankami. 




Drukuj przepis