poniedziałek, 20 marca 2017

Sałatka CEZAR


Sałatka CEZAR to pomysł na smaczną i przygotowaną z niewielkiej liczby składników przekąskę na słono. Poniższa sałatka jest mocno czosnkowa w smaku. Ciekawym elementem jest dodanie do sosu startego sera, który podkręca smak całej sałatki. Grzanki możecie samodzielnie przygotować - wystarczy kromki czerstwego pieczywa pokroić w kostkę, polać olejem (np. smakowym - z dodatkiem chili) i zarumienić na suchej patelni.



Składniki:
1 główka sałaty lodowej
0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka (bez skóry i kości)
przyprawa gyros
sól, pieprz
olej

sos 
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego 
3 ząbki czosnku
50 g startego na średnich oczkach sera (np. żółtego lub parmezanu)
sól, pieprz

grzanki (ilość według uznania)


Kilka godzin przed przygotowaniem sałatki, udka z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i przyprawić mieszanką przypraw do gyrosa, odrobiną soli, pieprzu i zalać 2 łyżkami oleju. Mięso wymieszać i wstawić do lodówki. Po upływie 3-4 godzin, rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i usmażyć kawałki udek z kurczaka. Zostawić do ostygnięcia. Sałatę umyć i za pomocą dłoni rozszarpać na mniejsze kawałki. Przesypać do miski. Majonez, jogurt, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, 3/4 startego sera oraz przyprawy (odrobina soli i pieprzu) wymieszać ze sobą. Przygotowanym sosem polać sałatę. Dokładnie wymieszać. Na sam koniec dodać usmażone kawałki z kurczaka. Ponownie wymieszać. Sałatkę przełożyć do miski i schłodzić. Przed samym podaniem. sałatkę posypać grzankami i pozostałym startym serem. 

Przygotowywanie sosu czosnkowo-serowego


Drukuj przepis