środa, 22 marca 2017

Domowa granola z płatkami gryczanymi



Jeżeli dbacie o linię i staracie się unikać nadmiernej ilości cukru to zachęcam do przygotowania domowej, pełnej bakalii granoli z płatkami gryczanymi. Taka granola będzie idealna jako dodatek do jogurtu, kefiru czy sałatki owocowej. 





Składniki:
1,5 szklanki płatków gryczanych błyskawicznych
3/4 szklanki orzechów laskowych (100 g)
1/3 szklanki jasnego sezamu
1/3 szklanki ziaren słonecznika
1/3 szklanki płatków kokosowych
1/2 szklanki rodzynek
3 łyżki gorzkiej herbaty
3 łyżki płynnego miodu
sok z 1 cytryny



Wszystkie sypkie składniki (oprócz rodzynek!) wsypać do miski. Miód, herbatę i sok z cytryny wymieszać ze sobą. Przygotowaną zalewę wlać do bakalii. Dokładnie wymieszać. Dużą formę do pieczenia wyłożyć papierem, równomiernie rozsypać mieszankę bakalii. Wstawić do piekarnika i najpierw piec w 150ºC przez 10 minut i po upływie czasu zwiększyć temperaturę do 180ºC i piec jeszcze niecałe 10 minut. Należy pamiętać o tym, aby podczas pieczenia granolę, co jakiś czas przemieszać ze sobą. Gdy bakalie lekko się zarumienią to formę wyjąć z piekarnika. Ostudzić. Przygotowaną granolę wymieszać z rodzynkami i całość przesypać do plastikowego/szklanego pojemnika. Przechowywać w zamkniętym naczyniu.  




Pomysł na przepis STĄD

Drukuj przepis