niedziela, 12 marca 2017

Kaszotto z kurczakiem, kapustą pekińską i szpinakiem


Dzisiaj pomysł na rewelacyjne, sycące i bardzo smacznie danie z woka - kaszotto z kaszy gryczanej wraz z dodatkiem piersi kurczaka, kapusty pekińskiej, pora i szpinaku. Danie szybkie i łatwe do przygotowania. Warto dodać, że kasza gryczana jest polecana osobom będącym na diecie bezglutenowej :)



Składniki na porcje dla 6 osób:
2 woreczki kaszy gryczanej prażonej (200 g)
1/2 główki kapusty pekińskiej
150-200 g świeżego szpinaku
1 podwójna pierś z kurczaka (około 0,5 kg)
2 szklanki wrzącej wody
2 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
1 por
sól, pieprz
słodka papryka
odrobina oleju 


Kilka godzin wcześniej, piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić, pokroić w większą kostkę, polać sosem sojowym i posypać pieprzem. Wymieszać i wstawić do lodówki. Po zamarynowaniu mięsa, cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pora obrać z liści zewnętrznych, umyć i pokroić w talarki. Czosnek obrać i drobno pokroić. Na patelnię wok wlać odrobinę oleju. Dodać mięso z kurczaka. Smażyć na średnim ogniu, aż do zmiany koloru mięsa. Następnie dodać posiekane warzywa (cebulę, czosnek i por). Całość smażyć, aż do zeszklenia się warzyw. Następnie wsypać suchą kaszę gryczaną. Smażyć około 2 minut, cały czas mieszając. Na sam koniec wlać wrzącą wodę. Całość przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dusić pod przykryciem, aż do miękkości kaszy (co jakiś czas mieszając). Na sam koniec dodać umytą, posiekaną kapustę pekińską. Wymieszać i smażyć, aż do miękkości kapusty. Na sam koniec dodać umyty i osuszony szpinak. Smażyć jeszcze 1-2 minuty (szpinak musi lekko się skurczyć). Kaszotto podawać na ciepło.

Od lewej: smażenie mięsa, następnie warzyw i prażenie kaszy gryczanej

Od lewej: duszenie kaszy, smażenie z kapustą pekińską, a na sam koniec ze szpinakiem



Pomysł na przepis STĄD

Drukuj przepis