środa, 29 marca 2017

Kruche ciasto z budyniem i śliwkami


Jeżeli lubicie kruche ciasta to musicie wypróbować poniższy przepis - czyli wypiek z budyniem i śliwkami. Smaczne połączenie smaków. Ciasto najlepiej smakuje kolejny dzień po upieczeniu.



Składniki na blachę o wymiarach ok. 20 x 30 cm:

kruche ciasto
2 szklanki mąki pszennej (250 g)
niecałe 3/4 kostki masła (140 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka wody
1 jajko

budyń
2 opakowania budyniu o smaku śmietankowych na 3/4 l mleka 
(64 g proszku w 1 jednym opakowaniu)
1 l mleka
4 łyżki zwykłego cukru

400 g rozmrożonych śliwek
cukier puder do dekoracji


Na samym początku przygotować kruche ciasto: wszystkie składniki wsypać do miski i za pomocą robota kuchennego zagnieść na jednolitą masę. Gotowe ciasto podzielić na 2 części (1/3 i 2/3), przełożyć do woreczka i przełożyć do zamrażalnika. W międzyczasie przygotować budyń: 3 szklanki mleka wlać do rondelka. Zagotować. Proszek budyniowy i cukier rozpuścić w pozostałym mleku. Gdy mleko zagotuję się to wlać do niego rozpuszczony proszek budyniowy. Cały czas mieszać i jeszcze chwilę gotować (gotowy budyń będzie bardzo gęsty). Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć na formę wyłożoną papierem. Piec około 15 minut w 180ºC (do lekkiego zezłocenia). Na podpieczony spód rozsmarować budyń, ułożyć śliwki (brzuszkami do dołu) i zetrzeć na tarce pozostałe ciasto. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 50 minut (ciasto z wierzchu musi się zarumienić). Upieczone ciasto ostudzić i wstawić do lodówki. Kroić po schłodzeniu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 

Po lewej: składniki na kruche ciasto
Po prawej: konsystencja gotowego budyniu
Podpieczony spód, ugotowany budyń, śliwki i starte pozostałe kruche ciasto



Przepis STĄD

Drukuj przepis