sobota, 18 marca 2017

Ciasteczka kakaowe (bez masła)


Jeżeli macie ochotę na coś słodkiego, a staracie się ograniczać tłuszcze i cukier to zachęcam do upieczenia kakaowych ciasteczek do których przygotowania nie będzie potrzebować masła ani margaryny. Ciasteczka z poniższego przepisu są nieco inne w smaku niż tradycyjne maślane - lekko miękkie w środku i twarde z zewnątrz. Idealnie smakują podane z gorącą kawą lub herbatą. Jeśli macie ochotę na inne ciasteczka to zajrzyjcie TUTAJ.


 Składniki na 1 dużą blaszkę:
1,5 szklanki mąki pszennej (około 220 g)
4 łyżki cukru, np. ksylitolu
1,5 łyżki gorzkiego kakao
3-4 łyżki jogurtu naturalnego
1 jajko



Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski. Na sam koniec wbić jajko i dodać jogurt naturalny. Całość wymieszać i zagnieść ciasto. Jeśli masa się kruszy to dodać odrobinę więcej jogurtu naturalnego. Przygotowane ciasto przełożyć do woreczka i wstawić na 15-20 minut do zamrażalnika. Schłodzone ciasto rozwałkować na blacie (lekko posypanym mąką). Za pomocą foremek, wyciąć kształty. Przygotowane ciasteczka piec około 15-20 minut w 180ºC. Ostudzone ciasteczka, zdjąć z blachy i przełożyć do pojemnika. 







Drukuj przepis