niedziela, 19 marca 2017

Pieczeń rzymska z jajkiem


Pieczeń rzymska z jajkiem to pomysł na wykorzystanie mięsa mielonego. Taka pieczeń jest bardzo łatwa do przygotowania, smaczna i świetnie prezentuje się na stole. Do jej upieczenia polecam użyć jednorazowej, aluminiowej foremki, ponieważ gotową pieczeń będzie można w łatwy sposób wyjąć. Pieczeń rzymską możecie podać na zimno (np. do pieczywa) bądź na ciepło polaną sosem, np. pieczarkowym



Składniki na 1 pieczeń:
0,5 kg mięsa mielonego, np.  łopatki
1/2 czerstwej bułki bądź 2 kromki pieczywa
ewentualnie odrobina bułki tartej
5 jajek
1 cebula
sól, pieprz
pieprz cayenne
papryka słodka
tymianek
olej



Cebulę obrać, drobno posiekać i przesmażyć na patelni. Ostudzić. W międzyczasie 4 jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Bułkę bądź kromki pieczywa zalać odrobiną wrzącej wody. Do mięsa mielonego wbić 1 jajko, dodać przesmażoną cebulkę, miękkie pieczywo i wsypać przyprawy (sól, pieprz, pieprz cayenne, paprykę słodką oraz tymianek). Za pomocą dłoni wszystko ze sobą wymieszać. Jeśli masa klei się zbyt mocno do rąk to wsypać odrobinę bułki tartej. Ponownie wyrobić. Do foremki keksowej wyłożyć połowę mięsa mielonego. Na samym środku (wzdłuż foremki) zrobić lekkie wgłębienie i ułożyć jajka (widać to na zdjęciu poniżej; ewentualnie z jajek można odciąć czubki). Na sam koniec wyłożyć pozostałe mięso. Przykryć jajka i całość wyrównać. Piec około 1 godzinę w 180ºC. Po upieczeniu zlać powstały sos.