Ostatnio pokazałam Wam przepis na knedle nadziane białym serem. Dzisiaj zachęcam do przygotowanie mięsnej wersji - knedli nadzianych mięsem mielonym i polanych podsmażoną cebulką wraz z dodatkiem wędzonego boczku. Pyszne połączenie składników :)
Składniki na 20 dużych sztuk (4 porcje):
ciasto
co najmniej 0,5 kg ugotowanych ziemniaków (np. z dnia poprzedniego)
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (70 g)
2/3 szklanki mąki pszennej*+ do podsypania, oprószenia blatu
1 jajko
szczypta soli
farsz
0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki
1 mała cebula
sól, pieprz
pieprz cayenne
papryka słodka
odrobina bułki tartej
olej
do podania
1 cebula
150 g wędzonego boczku
*jeśli ciasto na knedle będzie lepić się do rąk to należy dosypać do niego jeszcze więcej mąki pszennej i ponownie wyrobić. Ciężko określić konkretną ilość mąki, ponieważ wszystko zależy od wilgotności ugotowanych ziemniaków.
Najlepiej dzień wcześniej przygotować farsz. Do surowego mięsa mielonego wsypać przyprawy i odrobinę bułki tartej. Wymieszać. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulkę. Gdy zacznie się szklić to dodać mięso mielonego. Całość smażyć, aż do zmiany koloru mięsa. Na sam koniec mięso posmakować i ewentualnie doprawić. Pozostawić do ostudzenia. Na sam koniec zmielić w maszynce na małych oczkach. Ugotowane ziemniaki również zmielić w maszynce na małych oczkach. Do ziemniaków dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, wsypać szczyptę soli i wbić jajko. Całość ze sobą wymieszać. Jeśli masa ziemniaczana klei się do rąk to wsypać do niej mąkę pszenną. Ponownie wyrobić. Z przygotowanego ciasta uformować 4 wałki. Każdy pokroić na 5 części. Uformować kulkę, którą należy spłaszczyć. Do ciasta włożyć czubatą łyżeczkę mięsnego farszu i skleić, formując kulkę. Do szerokiego garnka wlać wodę, posolić ją. Do wrzącej wody włożyć knedle. Całość delikatnie przemieszać i gotować na średnim ogniu 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Ugotowane knedle wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i przełożyć na talerz. Na suchej patelni przesmażyć boczek (pokrojony na mniejsze części). Gdy tłuszcz lekko się wytopi to dodać drobno posiekaną cebulkę. Smażyć, aż do zeszklenia cebulki. Ugotowane knedle posypać boczkiem wraz z dodatkiem cebulki. Od razu podawać.
Smażenie farszu |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz