czwartek, 16 marca 2017

Knedle z białym serem


Knedle z białym serem to pomysł na sycący, wegetariański obiad. Nie będę ukrywać, że przygotowanie domowych knedli jest nieco czasochłonne, ponieważ zarówno twaróg jak i ziemniaki należy zmielić. Jednak smak serowych knedli polanych podrumienioną na maśle bułką tartą wszystko wam wynagrodzi :) 


Składniki na 20 dużych sztuk (4 porcje):

ciasto
co najmniej 0,5 kg ugotowanych ziemniaków (np. z dnia poprzedniego)
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (70 g)
2/3 szklanki mąki pszennej*+ do podsypania, oprószenia blatu
1 jajko
szczypta soli

farsz
0,5 kg twarogu, np. półtłustego
1 łyżka zwykłego cukru
1 łyżka masła
1 żółtko 

do podania
3 łyżki masła
2-3 łyżki bułki tartej
cukier

*jeśli ciasto na knedle będzie lepić się do rąk to należy dosypać do niego jeszcze więcej mąki pszennej i ponownie wyrobić. Ciężko określić konkretną ilość mąki, ponieważ wszystko zależy od wilgotności ugotowanych ziemniaków. 




Twaróg zmielić w maszynce na małych oczkach. Następnie do twarogu dodać masło, cukier i żółtko. Za pomocą łyżki wszystko ze sobą wymieszać. Ziemniaki również zmielić w maszynce na małych oczkach. Do ziemniaków dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, wsypać szczyptę soli i wbić jajko. Całość ze sobą wymieszać. Jeśli masa ziemniaczana klei się do rąk to wsypać do niej mąkę pszenną. Ponownie wyrobić. Z przygotowanego ciasta uformować 4 wałki. Każdy pokroić na 5 części. Uformować kulkę, którą należy spłaszczyć, do ciasta włożyć czubatą łyżeczkę twarogu i skleić, formując kulkę. Do szerokiego garnka wlać wodę, którą należy posolić. Do wrzącej wody włożyć knedle. Całość delikatnie przemieszać i gotować na średnim ogniu 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Ugotowane knedle wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej i przełożyć na talerz. Na małej patelni rozpuścić masło i dodać bułkę tartą. Gdy bułka lekko się zarumieni to polać nią ugotowane knedle. Całość posypać cukrem do smaku. 


Przygotowywanie farszu do knedli

Przygotowywanie ciasta na knedle

Składanie knedli i gotowanie



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz