wtorek, 21 marca 2017

Biszkopt kokosowy z jabłkami


Dzisiaj zachęcam do przygotowania zdrowszego ciasta - biszkoptu kokosowego nadzianego jabłkami. Ciasto łatwe do przygotowania, kokosowe, z delikatnym biszkoptem i bardzo smaczne! Dodatkowo jeżeli użyjecie bezglutenowego proszku do pieczenia to ciasta będzie idealne dla osób chorujących na celakię :)



Składniki na tortownicę do średnicy 24 cm:
60 g wiórków kokosowych
2 łyżki ksylitolu
6 jajek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka cukru waniliowego*
2 jabłka

*cukier waniliowy można zastąpić ksylitolem


Wiórki kokosowe zmielić w młynku. Białka oddzielić od żółtek. Białka wraz z ksylitolem lekko ubić. W międzyczasie jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubsze plasterki. Do jabłek wsypać cynamon i cukier waniliowy. Wymieszać. Do ubitych białek partiami dodawać zmielone wiórki kokosowe, olej kokosowy i żółtka. Składniki delikatnie połączyć ze sobą. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Na wierzchu ułożyć plasterki jabłek. Ciasto piec w 180ºC przez około 40-50 minut (do zarumienienia i suchego patyczka!).






Pomysł na przepis STĄD

Drukuj przepis