wtorek, 7 marca 2017

Sałatka z szynką, brokułem, kukurydzą i pomidorami


Dzisiaj przepis na szybką do przygotowania i bardzo smaczną sałatkę wraz z dodatkiem brokułu, kukurydzy, świeżych pomidorów i szynki konserwowej. Sałatka idealna na drugie śniadanie jak i na kolację. Jeśli macie ochotę na nieco egzotyczną przekąskę na słono to zachęcam do przygotowania sałatki flamandzkiej. Polecam :)


Składniki na 4 porcje:
1 duży brokuł
150 g szynki,np. konserwowej
1/2 puszki kukurydzy
2 pomidory
sól, pieprz
2 łyżki majonezu


Brokuł umyć, usunąć twarde części i pokroić na mniejsze różyczki. Do garnka wlać wodę, posolić ją i zagotować. Następnie przesypać różyczki i całość gotować około 2 minut. Lekko ugotowane różyczki od razu odcedzić i przelać zimną wodą. Pomidory naciąć, zalać wrzątkiem i obrać ze skórki. Następnie pomidory pokroić na mniejsze części. Z kukurydzy odlać zalewę. Szynkę pokroić w grubszą kostkę. Do miski przełożyć wszystkie składniki. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Na sam koniec dodać majonez i całość wymieszać. Sałatkę podawać po schłodzeniu. 



Drukuj przepis