środa, 20 stycznia 2016

Sałatka flamandzka


Sałatka flamandzka to połączenie kalafiora, brokuła, pomarańczy i grejpfruta. Do sałatki warto dodać jakąś drobiową wędlinę, aby całe danie było jeszcze bardziej sycące. Poniższa sałatka idealnie sprawdzi się na drugie śniadanie jak i późną kolację. 


Składniki:
250 g szynki drobiowej
1 średniej wielkości kalafior
1 średniej wielkości brokuł
1 duża pomarańcza
1 duży grejpfrut
pieprz (np. pikantny grubo mielony)
sól

sos
1-2 łyżki oliwy
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny


Kalafiora i brokuła pokroić na mniejsze różyczki, umyć. Następnie ugotować w osolonej wodzie (osobno różyczki z kalafiora i brokuła). Po ugotowaniu warzywa powinny być lekko chrupiące. Warzywa przelać zimną wodą i odsączyć. Pomarańczę i grejpfruta pozbawić skórki, obrać z białej błonki i pokroić na mniejsze kawałki. Wędlinę drobiową pokroić w kostkę. Składniki na sos wymieszać ze sobą. Do miski przesypać warzywa, dodać owoce, całość polać sosem, przyprawić solą oraz pieprzem i delikatnie ze sobą wymieszać.  


Przepis ze strony książka-kucharka.pl

Drukuj przepis