sobota, 2 stycznia 2016

Chatka Baby Jagi - sernik na zimno


Ciasto łatwe i w miarę szybkie do przygotowania, czyli Chatka Baby Jagi. Poniższe ciasto to sernik na zimno przełożony herbatnikami i udekorowany czekoladą oraz wiórkami kokosowymi. Jestem pewna, że spodoba się oraz posmakuje dzieciom jak i dorosłym :)


Składniki:
36 sztuk herbatników, np. pełnoziarnistych
0,5 kg sera zmielonego
250 g miękkiego masła (ponad 1 kostka!)
1 szklanka cukru pudru
1 czubata łyżka gorzkiego kakao
1 łyżeczka cukru z wanilią
100 g czekolady, np. mlecznej
1 łyżka mleka lub śmietany 30%
wiórki kokosowe do dekoracji


Zmielony ser zmiksować z cukrem pudrem i miękkim masłem. Gdy składniki się połączą to masę podzielić na 2 części. Do pierwszej wsypać cukier z wanilią i wymieszać. Natomiast do 2 wsypać gorzkie kakao i także wymieszać. Na folii aluminiowej ułożyć herbatniki (6 rządków po 3 herbatniki). Na sam początek wyłożyć masę kakaową (3 łyżki pozostawić!). Następnie na to ponownie ułożyć herbatniki (analogicznie jak wcześniej, czyli 6 rządków po 3 herbatniki). Przykryć całą białą masą, a na środek ułożyć resztę masy kakaowej. Całość delikatnie złożyć, formułując kształt trójkąta. Przygotowany sernik zawinąć w folię przezroczystą i schować do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Na sam koniec czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ewentualnie wlać łyżkę mleka lub śmietany. Roztopioną czekoladą polać ciasto. Od razu udekorować wiórkami kokosowymi. Ponownie wstawić do lodówki. Kroić dopiero wtedy, gdy polewa zastygnie. 



Rady:
- do tego ciasta najlepiej użyć twardego sera kubełkowego, ponieważ wodnisty ser spowoduje, że herbatniki zbyt mocno rozmiękną,
- jeżeli podczas składania popękają Wam herbatniki to nie przejmujcie się tym. Polewa czekoladowa oraz wiórki kokosowe wszystko zamaskują :)

Drukuj przepis