piątek, 1 stycznia 2016

Ryba po grecku


Ryba po grecku to danie rybne, które najlepiej smakuje w okresie świątecznym. Ponadto jest to obowiązkowe danie na moim wigilijnym stole. Ryba po grecku to danie składające się z kawałków białej ryby, farszu warzywnego w lekko pomidorowym sosie. Pycha :) Do poniższego dania możecie wykorzystać, np. dorsza, pangę jak i mirunę. 


Składniki:
1 kg rozmrożonych filetów, np. z miruny
sól, pieprz
mąka do obtoczenia 
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia

farsz warzywny
3 szklanki wody
0,5 kg marchewki
2 pietruszki
1/2 kawałka selera
3 małe cebule
1 mały kawałek pora (biała część)
100 g koncentratu pomidorowego
2-3 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz
olej do smażenia 


Rybę umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i przyprawić solą oraz pieprzem. Odstawić na 1-2 godziny. W międzyczasie marchewkę, pietruszkę i selera obrać oraz zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w półplasterki. Na patelnię wlać odrobinę oleju i przesmażyć cebulę. Podczas smażenia przyprawić ją solą. Gdy cebula zeszkli się to zdjąć ją z ognia. Starte warzywa wsypać do garnka. Zalać 3 szklankami wody. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i całość przyprawić solą oraz pieprzem. Dusić pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie to dodać do nich cebulę oraz koncentrat pomidorowy. Całość posmakować i ewentualnie doprawić. Jeżeli wydaje się Wam, że jest za dużo sosu to go odlejcie. Kawałki ryby panierować w mące i bułce tartej. Na patelnię wlać olej i usmażyć kawałki ryby. Na półmisku bądź w naczyniu żaroodpornym układać naprzemiennie kawałki ryby oraz duszone warzywa. Na samym wierzchu muszą być warzywa. Całość wstawić do lodówki. Podawać na drugi dzień zarówno na zimno jak i na ciepło.





Drukuj przepis