sobota, 16 stycznia 2016

Pilaw z marchewką, kukurydzą i mięsem mielonym


Pilaw to potrawa przygotowywana z ryżu, warzyw jak i mięsa. W oryginalnych przepisach używa się baraniny lub mięsa z ryb, a całe danie jest dosyć ostre w smaku.  Do tego dania użyłam mięsa wieprzowo-wołowego, które idealnie skomponowało się z ugotowanym ryżem, marchewką i kukurydzą. Ponadto pilaw to pomysł na szybkie i bardzo sycące danie obiadowe. 


Składniki na porcję dla 4 osób:
0,5 kg mięsa wieprzowo-wołowego
niepełna szklanka surowego ryżu
2 szklanki wody*
2 średniej wielkości marchewki
1 cebula
1 puszka kukurydzy
sól, pieprz
papryka ostra
curry
olej 


Marchewkę obrać, umyć i pokroić w cienkie słupki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Do garnka/patelni wlać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę oraz marchewkę. Gdy całość lekko się zeszkli to dodać mięso mielone. Całość przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryka. Gdy mięso zmieni kolor to wsypać ryż, dodać kukurydzę i wlać wodę. Całość dusić na małym ogniu. Co jakiś czas masę należy przemieszać, aby nic nie przywarło do dna. Jak ryż wchłonie całą wodę to garnek zdjąć z ognia. Pozostawić na kilka minut pod przykryciem (ryż jeszcze lekko "dojdzie"). Na sam koniec wsypać curry. Ewentualnie pilaw mocniej doprawić. 

* jeżeli będzie się Wam wydać, że jest za mało płynu to dolejcie pół szklanki wody


Drukuj przepis