czwartek, 21 stycznia 2016

Deser z ricottą i galaretką pomarańczową


Prosty i szybki do przygotowania deser - połączenie serka ricotty i galaretki pomarańczowej. Lekko słodki i naprawdę smaczny :) Jeżeli macie ochotę na inne desery to kliknijcie tutaj - link



Składniki na 2 większe lub 4 mniejsze desery:
250 g ricotty
1-2 pomarańcze*
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru z wanilią
2 łyżeczki żelatyny
galaretka pomarańczowa



Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklance wrzącej wody. Z jednej pomarańczy wycisnąć sok. Do miski przełożyć serek, wsypać cukier puder, cukier z wanilią i wlać 6 łyżek soku z pomarańczy. Całość wymieszać. Na sam koniec wlać przestudzoną żelatynę i ponownie całość wymieszać. Przygotowaną masę przelać do szklaneczek/małych słoiczków. Wstawić do lodówki. Galaretkę pomarańczową rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody. Ostudzić. Drugą pomarańczę obrać, pozbawić białej błonki i pokroić na mniejsze kawałki. Gdy biała masa stężeje to wlać połowę galaretki. Ponownie wstawić do lodówki. Gdy galaretka stężeje to na sam wierzch ułożyć kawałki pomarańczy i wlać pozostałą galaretkę. Ponownie wstawić do lodówki. Podawać dopiero wtedy, gdy galaretka całkowicie stężeje.


* dokładnie będziemy potrzebować 6 łyżek soku z pomarańczy + 1 pomarańczę do dekoracji


 

Drukuj przepis