piątek, 29 stycznia 2016

Zupa gołąbkowa


Zupa gołąbkowa to pomysł na sycący, a zarazem lekki obiad. Nazwa tej zupy bierze się stąd, że w składzie znajdziemy wszystko to co używamy do przygotowania gołąbków - kapustę pekińską, mięso mielone i ryż :) Zupa gołąbkowa będzie idealna na delegację, ponieważ możecie ją przelać do słoików. Jeżeli macie wątpliwości, czy ugotowany ryż nie zepsuje zupy - to uwierzcie mi na słowo - nic takiego się nie stanie. Wręcz przeciwnie zupa gołąbkowa będzie jeszcze bardziej gęsta :)


Składniki na porcję dla co najmniej 6 osób:
1 kapusta pekińska (wagowo około 0,8 kg)
około 0,8 kg udek z kurczaka
100 g surowego ryżu basmati
1 puszka pomidorów w puszce
3 marchewki
1 pietruszka (korzeń)
1/4 selera
3 małe cebule
sól, pieprz
koncentrat pomidorowy
odrobina oleju lub oliwy z oliwek
ewentualnie śmietana 30% 



Cebulę obrać i drobno pokroić. Marchewkę, pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Seler obrać. Kapustę pekińską umyć oraz pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Przesmażyć cebulę. Następnie dodać mięso mielone. Przyprawić solą oraz pieprzem. Całość przesmażyć. Podsmażone mięso wraz z cebulką przesypać do wysokiego garnka. Dodać starte warzywa, kawałek selera i kapustę pekińską. Wlać wodę i dodać pomidory w puszce. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować na średnim ogniu. Gdy warzywa zmiękną to dodać koncentrat pomidorowy i wsypać surowy ryż. Gotować kilka minut na małym ogniu. Odstawić. Ryż po kilku godzinach wyraźnie napęcznieje. Przed podaniem zupę można zabielić śmietaną (ja to pominęłam). 

 

Drukuj przepis