piątek, 22 stycznia 2016

Zapiekane naleśniki z serem


Zapiekane naleśniki z serem to pomysł na piątkowy obiad. Naleśniki przygotowane w poniższy sposób wsiąkną sos waniliowy, a dzięki temu będą miękkie i delikatne w smaku. Upieczone naleśniki przed podaniem możecie posypać cukrem pudrem i ozdobić owocami.


Składniki na porcję dla 4 osób:

ciasto na naleśniki (12 sztuk)
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
0,5 szklanki wody mineralnej
2 łyżki cukru
2 jajka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
odrobina oleju do smażenia

farsz twarogowy
0,5 kg sera trzykrotnie zmielonego
5-6 łyżeczek jogurtu*
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego

sos 
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki śmietany 18%
4 łyżki cukru pudru
2 jajka
2 łyżeczki cukru wanilinowego



Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać ze sobą, np. za pomocą trzepaczki. Patelnie wraz z dodatkiem odrobiny oleju bardzo mocno rozgrzać. Partiami smażyć naleśniki. Ostudzić. W międzyczasie składniki na sos wymieszać ze sobą. Jajka muszą połączyć się z mlekiem i śmietaną. Ser wymieszać z jogurtem, cukrem i cukrem wanilinowym. Każdy naleśnik posmarować masą serową (brzegów nie smarujemy!). Boki zwinąć do środka, a następnie całość zrolować. Przygotowane naleśniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Polać sosem. Naczynie wstawić do piekarnika. Piec bez przekrycia około 30 -40 minut w 180ºC (sos wchłonie się w naleśniki). 






*jogurt dodajemy tylko wtedy, gdy ser jest bardzo zwarty; najlepiej dodawać go stopniowo


Pomysł na danie z bloga bronislawa70

Drukuj przepis