poniedziałek, 4 stycznia 2016

Miodownik teściowej


Jak nazwa wskazuje jest to ciasto, które 1-2 razy do roku przygotowuje moja teściowa. Miodownik to typowy przekładaniec. Składa się z kruchego ciasta, białej masy budyniowo-maślanej, dżemu porzeczkowego oraz warstwy orzechów włoskich. Miodownik najlepiej smakuje 2-3 dni po przygotowaniu, ponieważ po tym czasie będzie bardzo miękki, a wszystkie smaki świetnie się ze sobą połączą :) 


Składniki na blaszkę 20 x 40 cm:

ciasto
4 szklanki mąki pszennej tortowej
2 niepełne szklanki cukru pudru
1 kostka masła (200 g)
2 łyżki miodu
1 łyżka sody oczyszczonej
2 jajka

krem
1 opakowanie budyniu o smaku śmietankowym
0,5 l mleka
150 g cukru pudru
1,5 kostki miękkiego masła (300 g)

wierzch ciasta
450 g orzechów włoskich
100 g cukru pudru
1/2 kostki masła (100 g)
2-3 łyżki miodu

dodatkowo do przełożenia
 dżem z czarnej porzeczki


Ciasto
Składniki na ciasto przesypać na blat. Za pomocą noża składniki posiekać, następnie ciasto zagnieść i podzielić na 3 części. Każdy kawałek ciasta włożyć do woreczka i następnie wstawić do lodówki. Po upływie 30 minut jedną część ciasta rozwałkować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie na to położyć rozwałkowane ciasto. Piec około 15 minut w 250ºC (ciasto powinno się zarumienić). Upieczone ciasto zdjąć z blachy. Tak samo postąpić drugą częścią ciasta. 

Warstwa wierzchnia
W rondelku rozpuścić masło. Dodać miód, cukier puder i lekko posiekane orzechy włoskie. Całość ze sobą wymieszać. Smażyć kilka minut na średnim ogniu. Ostatnią (surową) część ciasta rozwałkować, położyć na blachę wyłożoną papierem, a następnie rozsmarować na niej warstwę orzechową. Ponownie wstawić do piekarnika na około 15 minut na 250ºC

Krem
Budyń przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając do niego 150 g cukru pudru (budyń musi być na 0,5 l mleka). Ostudzić. Zimny budyń utrzeć z miękkim masłem. Ucierać tak długo, aż utworzy się biały i puszysty krem.

Składanie
Dwa wcześniejsze upieczone blaty ciasta posmarować dżemem porzeczkowym i kremem budyniowo-maślanym. Ułożyć je jeden na drugim. Przełożyć na formę do pieczenia. Na samym wierzchu położyć ciasto wraz z orzechami włoskimi. Całość owinąć w folię (aby miodownik nie przeszedł zapachami). Tak przygotowane ciasto schować do lodówki. Najlepiej smakuje 2-3 dni po przygotowaniu. 


Drukuj przepis