piątek, 15 stycznia 2016

Czekolada z białej fasoli


Kilka miesięcy temu pokazałam Wam przepis na ciasto czekoladowe z czerwoną fasolą. Dzisiaj zachęcam do przygotowania czekolady z białej fasoli. Domyślam się, że większość z Was skrzywi się na to połączenie składników. Jeżeli lubicie eksperymentować, łączyć niestandardowe składniki to polecam przygotować poniższą czekoladę. Po ugotowaniu fasoli wysypcie ją na durszlak, aby nie nasiąkła wodą. W przeciwnym razie cała masa będzie bardzo rzadka


Składniki:
250 g surowej białej fasoli
130 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka wody
2 łyżki gorzkiego kakao
50 g mlecznej czekolady
50 g czekolady, np. białej i mlecznej do dekoracji
posypka czekoladowa do dekoracji
ewentualnie herbatniki/ciasteczka


Fasolę opłukać, zalać wrzątkiem i poczekać, aż wchłonie nadmiar płynu. Do garnka wsypać fasolę, zalać wodą i gotować pod przykryciem na małym ogniu. Gdy fasola będzie miękka to garnek zdjąć z ognia, a fasolę odcedzić na durszlaku. Ostudzić. Następnie fasolę obrać. Za pomocą blendera zmiksować na gładką masę. Na sam koniec wsypać cukier puder, cukier waniliowy, kakao i dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Całość połączyć ze sobą. Masę posmakować i ewentualnie dosłodzić. Fasolowa masa powinna być bardzo gęsta. Jeżeli masa jest zbyt rzadka to dodajcie do niej bardzo mocno pokruszone herbatniki/ciasteczka. Przygotowaną masę przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę równo rozsmarować. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem udekorować roztopioną czekoladą i posypką czekoladową. Czekoladki z białej fasoli podawać mocno schłodzone. 


Drukuj przepis