Czy połączenie gorzkiego kakao i czerwonej fasoli jest jadalne? Oczywiście, że tak! Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania ciasta czekoladowego z czerwoną fasolą. Wbrew pozorom ciasto wyszło puszyste, miękkie i wilgotne. Jestem pewna, że nikt nie wyczuje, że w cieście znajduje się czerwona fasolka :) Ponadto, ciasto zachowuje świeżość przez 3-4 dni.
Składniki na keksówkę o długości 25 cm:
ciasto
1 puszka czerwonej fasoli (bez zalewy 240 g)
4 duże jajka
4 łyżki miodu lub cukru
(jeżeli lubicie słodkie ciasta to dodajcie podwójną porcję miodu lub cukru)
1 bardzo dojrzały banan
4 płaskie łyżki gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
garść suszonej żurawiny
polewa
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (50 g)
1 czubata łyżka masła
migdały w płatkach do dekoracji
Białka oddzielić od żółtek. Fasolę odsączyć z zalewy i przepłukać wodą. Za pomocą blendera zmiksować odsączoną fasolkę i żółtka jaj. Pod koniec blendowania dodać obranego banana i połączyć go z masą fasolkową. Białka jaj ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać miód lub cukier. Do masy fasolkowo-bananowej dodać proszek do pieczenia i po łyżce ubitych białek. Całość delikatnie wymieszać. Przygotowaną masę przelać do formy keksowej (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia). Piec około 45 minut w 180°C (najlepiej za pomocą patyczka sprawdzić, czy ciasto nie jest surowe w środku). Przestudzone ciasto polać polewą (w kąpieli wodnej rozpuścić masło z czekoladą) i posypać płatkami migdałowymi. Kroić dopiero wtedy, gdy czekolada stężeje.
Pomysł na przepis ze strony kotlet.tv
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz