czwartek, 16 lipca 2015

Sałatka z tortellini, ananasem, porem, kukurydzą i szynką


Sałatka idealna na drugie śniadanie jak i kolację. Połączenie mięsnego tortellini, świeżego ananasa, pora, kukurydzy i szynki. Poniższa sałatka świetnie smakuje i jest naprawdę prosta w przygotowaniu. 



Składniki:
250 g tortellini trójkolorowego z szynką
(waga przed gotowaniem)
1/2 świeżego ananasa (lub 1 duża puszka)
200 g szynki konserwowej
1 puszka kukurydzy
1 por (biała część)
1/2 pęczka koperku
sól, pieprz
majonez


Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu; po ugotowaniu przelać go zimną wodą i przesypać do miski. Ananasa obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Por umyć, przekroić na pół i poszatkować. Na sam koniec, pora przelać wrzącą wodą (aby lekko zmiękł). Szynkę pokroić w kostkę. Do przestudzonego makaronu dodać ananasa, pora, kukurydzę i pokrojoną szynkę. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Na sam koniec dodać posiekany koperek i majonez (2-3 łyżki). Za pomocą łyżki wszystkie składniki połączyć ze sobą. 



Drukuj przepis