wtorek, 21 lipca 2015

Wątróbka drobiowa z cebulką


Wątróbka drobiowa z cebulką to pomysł na szybki, tani i bardzo smaczny obiad. Smażona wątróbka najlepiej smakuje podana z ziemniakami posypanymi zieloną pietruszką.



Składniki na 3-4 porcje:
1/2 kg wątróbki drobiowej
1/2 kg cebuli
sól, pieprz
olej do smażenia
mąka pszenna do obtoczenia wątróbki



Wątróbkę umyć, oczyścić i ewentualnie pociąć na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć cebulę, co jakiś czas ją mieszając (najlepiej cebulę lekko posolić i smażyć na średnim ogniu). W międzyczasie wątróbkę obtoczyć w mące. Na drugiej patelni rozgrzać olej i dodać obtoczoną wątróbkę. Smażyć na średnim ogniu. Wątróbkę podczas smażenia przyprawić solą oraz pieprzem. Przesmażyć z obu stron. Pod koniec smażenia do wątróbki dodać podsmażoną cebulkę. Całość jeszcze chwilę smażyć. 




Rady:
- jeżeli nie wiecie, czy wątróbka jest już przesmażona to wbijcie widelec w jej najgrubszy kawałek - jeżeli nic nie poleci to znaczy, że wątróbka jest już dobrze przesmażona,
- ilość cebuli możecie zmniejszyć, 
- uważajcie na cebulę, aby jej nie przypalić,
- zarówno cebulę jak i wątróbkę najlepiej smażyć na średnim ogniu,
- według mnie wątróbkę drobiową można przyprawić od razu podczas smażenia (w przeciwieństwie do wątróbki wieprzowej, którą przyprawia się pod sam koniec smażenia).

Fan wątróbki :)

Drukuj przepis