Chłodnik truskawkowy to przekąska idealna na letnie i upalne dni. Poniższy chłodnik jest lekko gęsty, słodki i mocno truskawkowy. Świetnie smakuje podany z jogurtem naturalnym i świeżą miętą. Jeżeli macie ochotę na inne owocowe chłodniki to zajrzyjcie tutaj.
Składniki na 2 porcje:
1/2 kg truskawek (waga z szypułkami)
1/2 szklanki wody
2 łyżki miodu, np. rzepakowego
sok z cytryny (lub kwasek cytrynowy)
imbir
do dekoracji
jogurt naturalny
mięta
Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wlać połowę szklanki wody, dodać truskawki i miód. Całość gotować kilka minut na średnim ogniu. Pod koniec dodać odrobinę kwasku cytrynowego i szczyptę imbiru. Przestudzone truskawki zmiksować za pomocą blendera i przetrzeć przez sito. Przygotowany chłodnik schłodzić. Przed podaniem ozdobić jogurtem naturalnym i listkami świeżej mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz