niedziela, 12 lipca 2015

Pieczeń z piersi kurczaka


Pieczeń z piersi kurczaka to pomysł na domową wędlinę na kanapki. Już od dłuższego czasu nie jem kupnym wędlin, ponieważ wszystkie jak dla mnie tak samo smakują i są wodniste... Dlatego, aby urozmaicić kanapki postanowiłam przygotować domową pieczeń drobiową. Smak poniższej pieczeni jest rewelacyjny! 


Składniki na 1 keksówkę:
1,3 kg piersi z kurczaka
2 małe cebule
2 jajka
3 łyżki kaszki kukurydzianej
 (lub manny)
olej

przyprawy:
tymianek
cząber
lubczyk
czosnek granulowany
papryka ostra
sól 
pieprz



Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Zmielić na średnich oczkach. Cebulę obrać, drobno posiekać i przesmażyć na patelni z dodatkiem oleju. Przesmażoną cebulkę również można zmielić. Do mięsnej masy wbić 2 jajka, dodać 3 łyżki kaszki kukurydzianej i przyprawy: lubczyk, tymianek, cząber, czosnek granulowany, paprykę ostrą i dosyć sporo soli oraz pieprzu. Za pomocą łyżki lub dłoni wszystkie składniki połączyć ze sobą. Przygotowaną masę przełożyć do foremki. Wierzch pieczeni posmarować olejem. Piec 70-80 minut w 180°C (pieczeń powinna lekko się zarumienić). Kroić po przestudzeniu. 





Pomysł na przepis z bloga uwagababciagotuje

Drukuj przepis