sobota, 18 lipca 2015

Ciasto z czereśniami i płatkami migdałowymi


Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania prostego ciasta z czereśniami i płatkami migdałowymi. Poniższe ciasto jest bardzo smaczne i lekkie. Jeżeli chcecie, aby ciasto było wysokie to przygotujcie je w mniejszej blaszce, np. tortownicy o średnicy 24 cm. 



Składniki na blachę 20 cm x 20 cm:
1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka zwykłego cukru
3/4 szklanki oleju
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej
szczypta soli
4 jajka (m)
czereśnie
płatki migdałowe


Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli wymieszać ze sobą. Do suchych składników wlać olej i wbić jajka. Za pomocą miksera wszystkie składniki ze sobą połączyć. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Następnie wylać ciasto. Na wierzchu ułożyć połówki czereśni i całość posypać płatkami migdałowymi. Piec około 35-40 minut w 180°C (ciasto musi się z wierzchu zarumienić). Kroić po przestudzeniu. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. 




Drukuj przepis