wtorek, 14 lipca 2015

Kotleciki drobiowe z zieloną pietruszką i serem feta


Jeżeli jesteście znudzeni tradycyjnymi kotletami schabowymi lub smażonymi piersiami z kurczaka, to zachęcam do przygotowania kotlecików drobiowych z zieloną pietruszką i serem feta. Uwierzcie mi na słowo, niby banalne połączenie składników - a kotleciki przygotowane w ten sposób skradły moje kubki smakowe :) Kotleciki drobiowe podałam z młodymi ziemniakami ugotowanymi w mundurach i plasterkami pomidora malinowego. 



Składniki na porcję dla 3-4 osób:
0,5 kg piersi z kurczaka
1/2 pęczka zielonej pietruszki
1/4 kostki sera feta (50 g)
sól, pieprz
8 łyżek mąki pszennej tortowej
4 łyżki mleka
2 duże jajka
olej do smażenia


Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę (lepiej trochę mniejszą). Pokrojone mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i odstawić na chwilę. W międzyczasie przygotować ciasto: do miski wbić jajka, wsypać mąkę i wlać mleko. Za pomocą trzepaczki, składniki połączyć ze sobą. Zieloną pietruszkę umyć i drobno posiekać. Ser feta pokroić w kostkę. Do mięsa dodać posiekaną pietruszkę i ser feta. Ponownie całość wymieszać. Na sam koniec wlać ciasto. Za pomocą łyżki wszystkie składniki połączyć ze sobą. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Gdy patelnia będzie gorąca to usmażyć kotleciki (1 czubata łyżka = 1 kotlecik). Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotleciki ułożyć na papierze, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. 









Pomysł na przepis z książki Pauliny i Michała Stępień "Mała wielka uczta"

Drukuj przepis