piątek, 24 lipca 2015

Zupa z kurkami


Zupa z kurkami to pomysł na świetny, lekki i bardzo smaczny obiad na ciepło. Uwielbiam kurki, więc gdy tylko zobaczyłam je na targu to wiedziałam, że muszę coś z nich przyrządzić :) Zupę z kurkami przygotujecie w niecałe 30 minut. Świetnie smakuje podana z drobnym makaronem, np. nitkami. 



Składniki na 2-3 porcje:
3 szklanki wywaru warzywnego lub rosołu
200 g kurek
1/2 białej cebuli
1/2 czerwonej cebuli
2 średniej wielkości ziemniaki
2 łyżki śmietany 12% lub 30%
posiekana zielona pietruszka
1 łyżeczka masła
olej do smażenia
sól, pieprz


Kurki umyć (najlepiej namoczyć je w wodzie, która 2-3 razy należy wymienić na świeżą). Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Umyte kurki ewentualnie pokroić na mniejsze części. Na patelni rozgrzać olej. Przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać kurki. Całość smażyć na średnim ogniu. Gdy kurki zmienią kolor i lekko się skurczą to dodać masło oraz całość przyprawić solą i pieprzem. Do wywaru/rosołu dodać pokrojone ziemniaki. Gotować je na średnim ogniu. Pod koniec gotowania dodać przesmażone kurki z cebulką i posiekaną zieloną pietruszkę. Na samym końcu zupę zabielić (śmietanę należy zahartować gorącym wywarem, aby się nie zważyła). Całość posmakować i ewentualnie doprawić.  





Drukuj przepis