Jajka zapiekane ze szpinakiem to pomysł na ciepłe i bardzo smaczne śniadanie. Lekko płynne żółtko, ścięte białko i ugotowany szpinak - idealna przekąska na ciepło. Poniższe jajka świetnie smakują podane ze świeżym, ciemnym pieczywem posmarowanym masłem. Jeżeli chcecie bardziej płynne jajka, to skróćcie czas pieczenia.
Składniki na 2 porcje:
2 jajka
2 garście świeżego szpinaku
1 łyżka masła
sól, pieprz
Na patelni rozgrzać masło i wrzucić szpinak, lekko go posolić. Smażyć tak długo, aż szpinak się skurczy, a sok lekko wyparuje. Na dno żaroodpornym kokilek umieścić szpinak i wbić po jednym jajku. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Piec około 18 minut w 180°C. Od razu podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz