piątek, 3 lipca 2015

Sałatka ze szpinakiem, pomidorkami i piersią z kurczaka


Sałatka ze szpinakiem, pomidorkami i usmażoną piersią kurczaka - pomysł na szybką i bardzo smaczną przekąskę. Sałatkę posypałam uprażonymi nasionami, aby podkreślić ich smak. Poniższa sałatka idealnie będzie pasować na drugie śniadanie jak i letni obiad. Najlepiej wygląda w dniu przygotowania. Poniższą sałatkę możecie przygotować na małym talerzach: wcześniej wymieszajcie szpinak, pomidory i sos ziołowo-koperkowy. Następnie na dno talerzy musicie ułożyć szpinak z pomidorami, na to pokrojone mięso z kurczaka, a sam wierzch sałatki posypcie uprażonymi nasionami.



Składniki:
1 opakowanie świeżego szpinaku (200 g)
200 g pomidorków koktajlowych
1/2 pomidora malinowego
2-3 pojedyncze piersi z kurczaka
sól, pieprz
przyprawa do sałatek, np. ziołowo-koperkowa
miks różnych nasion (słonecznik, dynia)




Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Przyprawione mięso zalać odrobiną oleju i odstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie zamarynowane mięso przysmażyć na patelni (nie trzeba dodać oleju, bo mięso już jest tłuste). Przesmażone mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec około 20 minut. W międzyczasie szpinak i pomidory umyć oraz osuszyć. Do miski wsypać szpinak, dodać przekrojone na połówki pomidory koktajlowe, pociętego na mniejsze części pomidora malinowego. Całość zalać sosem ziołowo-koperkowym (przygotować go zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Na suchej patelni przyrumienić miks nasion. Ostudzone filety z kurczaka pociąć na plasterki. Na sam wierzch sałatki dodać pokrojone mięso z kurczaka i uprażone nasiona. Całość delikatnie wymieszać. 




Rady:
- jeżeli nie chcecie korzystać z piekarnika to usmażcie mięso na patelni,
- sałatka świetnie smakuje, gdy jest lekko schłodzona,
- jeżeli chcecie ją podać na drugi dzień, to przed samym podaniem zalejcie ją sosem i wszystkie składniki ze sobą wymieszajcie (dzięki temu, szpinak nie oklapnie).

Drukuj przepis