Chłodnik na jogurcie naturalnym to pomysł na szybki, dietetyczny i wegetariański obiad. W letnie dni, takie danie najlepiej smakuje :) Jeżeli macie ochotę wypróbować inne chłodniki to przygotujcie chłodnik wiosenny lub chłodnik na botwince.
Składniki na 2 porcje:
1 duży jogurt naturalny (400 g)
1 duży ogórek
1 pęczek rzodkiewki
szczypiorek
sól, pieprz
ugotowane jajka do podania
Ogórka obrać, umyć. Rzodkiewki umyć i pozbawić ogonków. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć ogórka oraz rzodkiewki. Następnie starte warzywa umieścić na durszlaku, aby pozbyć się nadmiaru soku. Szczypiorek umyć i bardzo drobno posiekać. Do miski wrzucić starte warzywa, posiekany szczypiorek, a na sam koniec wlać jogurt naturalny. Całość posmakować i doprawić solą oraz pieprzem. Przygotowany chłodnik schłodzić w lodówce. Przed podaniem każdą porcję posypać posiekanym szczypiorkiem i udekorować ugotowanym jajkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz