Pyszny, lekki i aromatyczny chłodnik warzywny! Połączenie botwinki, ogórka, rzodkiewek i jogurtu - smak idealny.
Składniki na 4 porcje:
1 pęczek botwinki
1 długi ogórek
1 pęczek rzodkiewki
sok z 1 cytryny
2 duże jogurty naturalne (lub 1 duży jogurt+maślanka)
ugotowane jajka (ilość według uznania)
1 łodyga szczypiorku wraz z dymką
sól, pieprz
cukier
do dekoracji
posiekany koperek oraz pietruszka
Warzywa umyć i osuszyć. Botwinkę drobno pokroić, następnie włożyć ją do garnka, zalać odrobiną wody i ugotować (mi to zajęło około 15 minut). Pod sam koniec gotowania można ją przyprawić. Ostudzić. W międzyczasie ogórka i rzodkiewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do dużego naczynia wsypać starte warzywa, dodać posiekany szczypiorek, ostudzoną botwinkę, jogurty naturalne i wszystko ze sobą wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Ponownie wymieszać i na sam koniec skropić sokiem z cytryny. Chłodnik mocno schłodzić. Podawać z ugotowanymi jajkami i posiekanym koperkiem oraz pietruszką.
Etapy przygotowywania chłodnika |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz