piątek, 23 maja 2014

Chłodnik z botwinki


Pyszny, lekki i aromatyczny chłodnik warzywny! Połączenie botwinki, ogórka, rzodkiewek i jogurtu - smak idealny. 


Składniki na 4 porcje:

1 pęczek botwinki
1 długi ogórek
1 pęczek rzodkiewki
sok z 1 cytryny
2 duże jogurty naturalne (lub 1 duży jogurt+maślanka)
ugotowane jajka (ilość według uznania)
sól, pieprz
cukier
posiekany szczypiorek do dekoracji


Warzywa umyć i osuszyć. Botwinkę drobno pokroić, następnie włożyć ją do garnka, zalać odrobiną wody i ugotować (mi to zajęło około 15 minut). Pod sam koniec gotowania można ją przyprawić. Ostudzić. W międzyczasie ogórka i rzodkiewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do dużego naczynia wsypać starte warzywa, dodać ostudzoną botwinkę, jogurty naturalne i wszystko ze sobą wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem oraz cukrem. Ponownie wymieszać i na sam koniec skropić sokiem z cytryny. Chłodnik najlepiej smakuje, gdy jest schłodzony, a także podany z ugotowanym jajkiem i posiekanym szczypiorkiem.







Drukuj przepis