poniedziałek, 26 maja 2014

Krem szparagowy (zielone szparagi)


Błyskawiczny w przygotowaniu, tani i bardzo aromatyczny -  krem z zielonych szparagów podany z serowymi grzankami.  

Składniki:

1/2 kg zielonych szparagów
2 obrane marchewki lub kilka sztuk mini marchewek
sól, pieprz
1 łyżka śmietany 18%
2 łyżki mąki pszennej
grzanki serowe (chleb, starty ser)




Szparagi umyć i pozbawić końcówek (uciąć tak ok. 1 cm). Następnie każdą sztukę pokroić na 3-4 kawałki w taki sposób, aby łebki były w całości. Do garnka dodać pokrojone szparagi (bez główek!), obraną i pokrojoną marchewkę. Przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować na średnim ogniu tak długo, aż warzywa będą miękkie. Na sam koniec dodać główki szparagów i jeszcze chwilę gotować. W międzyczasie przygotować grzanki serowe - chleb posypać serem i wstawić na 10 minut do rozgrzanego piekarnika (do 200°C). Przygotowane grzanki pokroić na zgrabne kawałki. Z zupy wyjąć główki szparagów, a całą resztę zmiksować za pomocą blendera. Następnie krem ponownie zagotować i zaciągnąć  mąką wymieszaną ze śmietaną i odrobiną wody. Posmakować i ewentualnie doprawić. Przygotowany krem podawać z główkami szparagów i serowymi grzankami.






Drukuj przepis