poniedziałek, 5 maja 2014

Karkówka w sosie śmietanowo-cebulowym


Miękka, delikatna, rozpływająca się w ustach - karkówka w sosie śmietanowo-cebulowym. Świetny pomysł na niedzielny obiad.


Składniki:

1/2 kg karkówki
1 cebula
sól, pieprz
przyprawa do gulaszu 
śmietana 30%
olej do smażenia


Mieso umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Lekko rozbić i przyprawić solą, pieprzem, a także przyprawą do gulaszu. Przyprawione kawałki mięsa włożyć do miski, zalać odrobiną oleju i wstawić na kilka godzin do lodówki. Do garnka wlać olej (tak, aby przykrył dno naczynia) i przesmażyć kawałki karkówki. Gdy mięso będzie usmażone, do garnka dodać posiekaną cebulę i zalać 2 szklankami wody. Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Po około 1 godzinie wyjąć mięso, w szklance rozrobić 3 łyżki mąki z 1/2 szklanki śmietany i odrobiną sosu z garnka. Przygotowaną zawiesiną zaciągnąć sos. Na sam koniec ponownie włożyć kawałki mięsa z karkówki i dusić jeszcze około 15-20 minut. Podawać z ziemniakami i ulubioną surówką. 




Sos bez zagęszczenia

Drukuj przepis