środa, 14 maja 2014

Dżem rabarbarowy


Pyszny, aromatyczny dżem z rabarbaru - wbrew pozoru nie jest kwaśny.
Przygotowanie powyższego dżemu zajmie Wam mniej niż 30 minut - już z obraniem, pokrojeniem i ugotowaniem. Przepis dodaje do akcji Rabarbalove.



Składniki na 2 małe słoiczki:

8 łodyg rabarbaru (około 400 g)
1 szklanka cukru trzcinowego bądź zwykłego
5 łyżek wody
1 łyżeczka cukru waniliowego



Rabarbar umyć, osuszyć, obrać i pokroić. Pocięty rabarbar zasypać cukrem. Do garnka z grubym dnem dodać rabarbar z cukrem, a także dodać 5 łyżek wody. Gotować na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Samo gotowanie zajmie nam mniej niż 10 minut. Przygotowany gorący dżem przełożyć do słoiczków, które należy od razu zakręcić. Najlepiej postawić do góry dnem i w takiej pozycji pozostawić do ostygnięcia.







Rabarbalove

Drukuj przepis