Miękka, puszysta bułka posmarowana ketchupem, soczyste mięso i świeże warzywa - pomysł na kanapkę idealną. Przygotowując poniższy przepis wzorowałam się na longerach z KFC. Jednak, aby ulepszyć kanapki - dodałam do nich pomidora oraz ogórka. Na prawdę nie będziecie zawiedzeni poniższym przepisem. Domowe longery na pewno posmakują fanom fast foodów :)
bułki longery
500 g mąki pszennej tortowej
1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
45 g miękkiego masła
190 ml mleka + 100 ml przegotowanej wody
1 łyżka zwykłego cukru
1 jajko
szczypta soli
sezam
na panierkę
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
+ mąka do obtoczenia piersi z kurczaka
dodatkowo
1 podwójny filet z kurczaka
pieprz cayenne
papryka słodka
sól
olej do smażenia
sałata
pomidory
ogórek konserwowy
ketchup
Na samym początku przygotować ciasto na longery. Do miski wsypać mąkę, dodać suche drożdże i całość ze sobą wymieszać. Następnie wbić jajko, dodać letnie mleko, miękkie masło, szczyptę soli, cukier, przegotowaną wodę i 2-3 łyżki sezamu. Za pomocą łyżki całość ze sobą wymieszać. Następnie ciasto przełożyć na blat i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przygotowane ciasto przełożyć do miski i pozostawić w ciepłym miejscu. Ciasto musi podwoić objętość.
Wyrośnięcie ciasto podzielić na 5-6 części i wyrobić podłużne bułki. Przygotowane longery ułożyć na papierze do pieczenia i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, Gdy bułki wyraźnie podrosną - należy je posmarować mlekiem oraz posypać sezamem. Przygotowane bułki piec około 20 minut w 195ºC (bułki muszą wyraźnie się zezłocić).
Ciasto po 1 wyrośnięciu |
Longery po 2 wyrośnięciu |
W międzyczasie filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w niezbyt grube paseczki. Następnie przyprawić je solą, pieprzem chili i papryką słodką.
Piersi pokroić w podłużne paski |
Na sam koniec przygotować panierkę. Do jednej miski wsypać mąkę, wlać mleko i za pomocą trzepaczki składniki wymieszać ze sobą. Masa musi być dosyć gęsta. Przygotowaną panierkę delikatnie przyprawić solą oraz pieprzem. Natomiast do drugiej miski tylko wsypać mąkę. Każdy kawałek piersi z kurczaka zamoczyć w panierce, a następnie obtoczyć w mące (najlepiej mąkę przesypać do pojemnika z pokrywką; włożyć kawałek mięsa, zamknąć naczynie i całość wstrząsnąć; dzięki temu mięso w 100% będzie oblepione mąką). Na rozgrzanej patelni przesmażyć kawałki piersi z kurczaka. Najlepiej smażyć na średnim ogniu. Smażyć tak długo, aż panierka zmieni kolor na złoty. Przesmażone piersi z kurczaka można ułożyć na papierze do pieczenia, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Czas na panierkę |
Składanie longerów: spód bułki, ketchup, mięso, warzywa, ketchup i wierzch bułki |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz