sobota, 14 marca 2015

Wafle z kremem czekoladowym (na bazie mleka w proszku)


Tradycyjne wafle z kremem czekoladowym. Idealne, pyszne i chrupiące. Świetny pomysł na przekąskę na słodko bez użycia miksera i piekarnika. Przygotowując krem czekoladowy należy uważać, aby masa się nie zagotowała (w przeciwnym razie krem się rozwarstwi). Jeżeli macie ochotę na inne wafle to zachęcam do wypróbowania przepisu na wafle z kremem kajmakowo-orzechowym lub przypominające wyglądem mleczną kanapkę.  



Składniki:
1 opakowanie suchych, prostokątnych wafli
250 g masła lub margaryny
1/2 szklanki mleka w proszku (niebieskiego)
1 szklanka zwykłego cukru
4 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki zwykłego mleka



W małym garnuszku rozpuścić masło lub margarynę, a następnie dodać cukier. Wszystko ze sobą połączyć i ciągle mieszać (gotować na małym ogniu!). Na sam koniec przygotowaną masę dodać kakao - ponownie wszystkie składniki ze sobą połączyć i mleko w proszku. Trzymać na ogniu 1 minutę, cały czas mieszając. Jeśli krem jest zbyt gęsty można dolać 2 łyżki zwykłego mleka.  Przygotowaną masą zdjąć z ognia i lekko ostudzić, a następnie przełożyć nią wafle. Przycisnąć deską z jakimiś obciążnikami i poczekać, aż wafle się ze sobą połączą. Najlepiej wstawić je do lodówki. Gdy masa stwardnieje, wafle pokroić na mniejsze kawałki, np. trójkąty.




Drukuj przepis